Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμφωνία Σερβίας και Κοσόβου πάνω στον καταμερισμό της εξουσίας

Από Βικινέα
Η Κάθριν Άστον.

20 Απριλίου 2013

Σε συμφωνία κατέληξαν οι κυβερνήσεις της Σερβίας και του Κοσόβου σχετικά με τον καταμερισμό των εξουσιών, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που αναμένεται να ομαλοποιήσει τις σχέσεις των δύο κρατών, ύστερα από συνάντηση του πρωθυπουργού της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς, του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και της επιτρόπου εξωτερικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον.

Συγκεκριμένα, ο βορράς του Κοσόβου, ο οποίος αποτελείται κυρίως από Σέρβους, θα έχει το δικαίωμα στην αυτονομία σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση, ενώ η αστυνομία και τα δικαστήρια θα ελέγχονται από την κυβέρνηση του Κοσόβου. Επίσης, οι Σέρβοι θα έχουν το δικαίωμα να διορίζουν τον δικό τους διοικητή της αστυνομίας. Ακόμα, και οι δύο χώρες θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για την ιδιότητα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ'όλα αυτά, όμως, δεν αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Κοσόβου από τη Σερβία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προγραμματίσει συνάντηση για τη Δευτέρα σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την ένταξη της Σερβίας σε αυτή ενώ, σύμφωνα με ειδικούς, η συμφωνία αυτή θα είναι προς όφελος της Σερβίας. Το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008, ενώ η ανεξαρτησία του έχει αναγνωριστεί από 99 κράτη και από τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, πέντε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος: η Ισπανία, η Σλοβακία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Ελλάδα.

Όπως δήλωσε η Κάθριν Άστον σχετικά με την επισημοποίηση της συμφωνίας: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τώρα προχωρήσαμε ένα βήμα μακρυά από το παρελθόν και, γι'αυτούς, ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη», ενώ, από την πλευρά του, ο Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι: «Η συμφωνία θα βοηθήσει στη θεραπεία των πληγών του παρελθόντος αν έχουμε τη σοφία και τη γνώση να την εφαρμόσουμε στην πράξη».Πηγές