Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις Κοσοβάρων στη Σερβία

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

27 Δεκεμβρίου 2011

Για πρώτη φορά από τότε που το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, οι πολίτες του επιτρέπεται να μπουν στο σερβικό έδαφος και να ταξιδέψουν ελεύθερα.

Συμφωνία που δίνει στους πολίτες του Κοσόβου ελεύθερη μετακίνηση στη Σερβία, τέθηκε σε εφαρμογή την Δευτέρα. Η συμφωνία επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη κατά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάση της συμφωνίας, οι πολίτες του Κοσόβου που έχουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εφοδιαστούν με προσωρινά έγγραφα της Σερβικής Κυβέρνησης που θα τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν στη χώρα. Οι Κοσοβάροι μπορούν επίσης να εφοδιαστούν με προσωρινές σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας για τα οχήματα τους, εάν αυτά είναι εγγεγραμμένα στο Κόσοβο.

Η Σερβία ποτέ δεν δέχτηκε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία έχει γίνει δεκτή από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να καθυστερήσει μέχρι το Μάρτιο την απόφαση της για το εάν η Σερβία θα είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιωματούχοι της Ένωσης είχαν ζητήσει από την Σερβία να βελτιώσει τις σχέσεις με το Κόσοβο και να προχωρήσει στην εφαρμογή παλαιότερων συμφωνιών.Πηγές


Bookmark-new.svg