Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκληρές μάχες στην Λιβύη για ανακατάληψη πόλεων

Από Βικινέα

5 Μαρτίου 2011

O χάρτης με τις εξεγερμένες πόλεις

Σκληρές μάχες διεξάγονται στην Λιβύη, όπου δυνάμεις πιστές στον Μοαμάρ Καντάφι προσπαθούν να ανακαταλάβουν στρατηγικής σημασίας πόλεις από τους εξεγερμένους.

Οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις προσπαθούσαν να διατηρήσουν υπό την κατοχή τους την πόλη της Ζαουίγια σήμερα. Πρόκειται για την πιο κοντινή επαναστατημένη πόλη στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ρεπορτάζ από δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία παραθέτουν μαρτυρίες που λένε ότι οι αντιπολίτευση έχει διατηρήσει τον έλεγχο του κέντρου της πόλης αλλά οι προ-Κανταφικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τα προάστια, όπου έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι τουλάχιστον εφτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τις σημερινές συγκρούσεις.

Οι προ-Κανταφικές δυνάμεις μετακινήθηκαν ανατολικά προς το πετρελαϊκό λιμάνι του Ρας Λανούφ την Παρασκευή, αλλά οι εξεγερμένοι ισχυρίζονται ότι διατηρούν ακόμα τον έλεγχο της πόλης.

Διαδηλωτές τραγούδησαν συνθήματα κατά του Καντάφι το Σάββατο σε μια κηδεία μερικών από τα θύματα μιας έκρηξης χθες στην Βεγγάζη. Τουλάχιστον 17 αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν, μετά από μια έκρηξη μια δεξαμενής πυρομαχικών στα προάστια της ανατολικής αυτής πόλης. Οι εξεγερμένοι είπαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν την εγκατάσταση.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ζήτησε 26 εκατομμύρια $ για να παράσχει βοήθεια σε περισσότερους από 200,000 ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση στην Λιβύη.

Η Ιντερπόλ έχει κηρύξει ένα παγκόσμιο συναγερμό ενάντια στο Καντάφι και άλλους 15 Λίβυους, περιλαμβανομένου και κάποιων μελών της οικογένειάς του και στενών συνεργατών.

Ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι έχει ανοίξει την έρευνα ενάντια στον Καντάφι και κάποιους από τους συνεργάτες του για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


Wikipedia
Wikipedia
Η Βικιπαίδεια έχει περισσότερα για το θέμα αυτό:


Σχετικές ειδήσεις

Πηγές