Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεκάδες νεκροί κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στη Λιβύη

Από Βικινέα

19 Φεβρουαρίου 2011

Χάρτης της Λιβύης

Η οργάνωση Human Rights Watch δήλωσε ότι 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν εδώ και 3 μέρες στη διάρκεια συλλαλητηρίων που καλούσαν για την απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι. Υπεύθυνες για την εκτέλεση των διαδηλωτών φέρονται να είναι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Ένας γιατρός στη Βεγγάζη δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι είχε δει 70 σώματα σε νοσοκομείο της πόλης την Παρασκευή μετά από μια από τις πιο σκληρές επεμβάσεις καταστολής εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών μέχρι στιγμής. "Τα έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια: τουλάχιστον 70 σώματα νεκρών, στο νοσοκομείο", δήλωσε ο αλ-Ουουφάκ Ζουβάϊλ, σ'ένα γιατρό. Ο Αλ-Ζουβάϊλ είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν επίσης τα ασθενοφόρα να φτάσουν στον χώρο των επεισοδίων. Η λιβυκή κυβέρνηση έχει μπλοκάρει επίσης και το τηλεοπτικό σήμα του Αλ Τζαζίρα στη χώρα και οι άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του δικτύου είναι αδύνατη.

Οι χειρότερες συγκρούσεις φαίνεται να έχουν λάβει χώρα στην ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής, με επίκεντρο τη Βεγγάζη, όπου η υποστήριξη προς τον Καντάφι ήταν ανέκαθεν ασθενέστερη από ό,τι σε άλλα μέρη της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Quryna της Πέμπτης ο επικεφαλής της περιφερειακής ασφάλειας απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από θάνατο διαδηλωτών στη Μπάϊντα.

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι ο πετρελαϊκός πλούτος της Λιβύης μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να εξομαλύνει κοινωνικά προβλήματα και μειώσει τον κίνδυνο μιας εξέγερσης τύπου Αιγύπτου. Οι αντίπαλοι του Καντάφι με τη σειρά τους ζητούν πολιτικές ελευθερίες, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα τέλος στη διαφθορά.

Η κυβέρνηση, από την άλλη έχει προτείνει τον διπλασιασμό των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και ανακοίνωσε τα στοιχεία 110 αντικυβερνητικών - τακτική παρόμοια με αυτές που ακολουθούν άλλες αραβικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των πρόσφατων μαζικών διαμαρτυριών.

Ο Καντάφι θα έχει επίσης συνάντηση με τους ηγέτες των φυλών για να ζητήσει την υποστήριξή τους.

Αντιδράσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χαγκ καταδίκασε τις «απαράδεκτες και τρομακτικές» εκδηλώσεις βίας στη Λιβύη, μόλις πληροφορήθηκε για τους 84 θανάτους, και κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο να ανταποκριθούν στις «θεμιτές φιλοδοξίες» των λαών τους αντί να χρησιμοποιούν την στρατιωτική ισχύ ενάντια στους διαδηλωτές. O Άγγλος ΥΠΕΞ κάλεσε τις αρχές να σταματήσουν τη χρήση βίας και να χαλιναγωγήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλωτών. "Η απουσία τηλεοπτικής κάμερας δεν σημαίνει ότι η προσοχή του κόσμου δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ενέργειες της λιβυκής κυβέρνησης."

Οι άνθρωποι έχουν οργανώσει περιπολίες στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις εισέβαλαν σε καταυλισμό διαμαρτυρίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, επιτιθέμενοι εναντίον εκατοντάδων ανθρώπων.
Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι