Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Γαλλία καλεί τον ηγέτη της Λιβύης να παραιτηθεί

Από Βικινέα

26 Φεβρουαρίου 2011

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ αλ Καντάφι «πρέπει να φύγει», καλώντας τον να παραιτηθεί. Τα σχόλια του έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από κοινού με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Άγκυρα. Ο Σαρκοζί επίσης δήλωσε ότι δεν αποκλείεται στρατιωτική παρέμβαση για να μετακινήσει τον Καντάφι από την εξουσία.

«Η θέση μας είναι σαφής. Ο Κος Καντάφι πρέπει να φύγει. Η συστηματική άσκηση βίας κατά των κατοίκων της Λιβύης είναι απαράδεκτη και θα αποτελεί θέμα ερευνών και κυρώσεων. Όσον αφορά μια στρατιωτική επέμβαση ... η Γαλλία θα εξετάσει κάθε πρωτοβουλία τέτοιου είδους προσεχτικά,» είπε ο Σαρκοζί. Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης καλεί για ένα εμπάργκο όπλων σε συνδυασμό με μια έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν εις βάρος του Καντάφι.

Το αίτημα του Σαρκοζί για παραίτηση του Καντάφι ήρθε μετά τα βίαια γεγονότα της Παρασκευής, κατά τα οποία τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Τρίπολη, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όταν προσωπικό ασφαλείας άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών. Τουλάχιστον 500 άνθρωποι θεωρείται ότι σκοτώθηκαν στη Τρίπολη, με τους τραυματίες να φτάνουν τους 2.000. Πυροβολισμοί ακούστηκαν σε αρκετά μέρη της πόλης τη Παρασκευή. Ο Νάβι Πιλλάυ, επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι χιλιάδες κάτοικοι της Λιβύης σκοτώθηκαν από την αρχή των διαδηλώσεων. Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 300.

«Νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να το φέρουμε στο Διεθνές Εγκληματικό Δικαστήριο. Επίσης πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που συνεχίζουν να συνεργάζονται με τον Καντάφι πρέπει να τιμωρηθούν,» πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

Οι αναφορές λένε ότι οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες, ελεύθερους σκοπευτές, αντιαεροπορικά όπλα και ξένους μισθοφόρους για να αποκρούσουν τους διαδηλωτές. Ο Καντάφι κατηγορεί τον Οσαμά μπιν Λάντεν και διακινητές παραισθησιογόνων ναρκωτικών για τις μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα. «(Οι διαδηλωτές) είναι 17 ετών. Τους δίνουν χάπια το βράδυ, τους βάζουν παραισθησιογόνα ναρκωτικά στα ποτά τους, στο γάλα τους, στον καφέ τους, στο νεσκαφέ τους» είπε την Πέμπτη.

Σε ομιλία που παρουσιάστηκε σήμερα σε κρατική τηλεόραση της Λιβύης, ο Καντάφι είπε στους υποστηρικτές την Πράσινη Πλατεία στη Τρίπολη : «Μπορούμε να καταστείλουμε οποιαδήποτε επιθετικότητα αν αυτό είναι αναγκαίο και να οπλίσουμε τον λαό. Ετοιμαστείτε να υπερασπιστείτε το έθνος και το πετρέλαιο. Μπορούμε να ανταποδώσουμε [στην αντιπολίτευση]. Εσείς, οι νέοι μας, μπορείτε να νιώσετε άνετα... να χορέψετε, να τραγουδήσετε, να μείνετε έξω τη νύχτα.»Πηγές