Σημαντική συσσώρευση μάγματος στο ηφαίστειο της Σαντορίνης
- 30 Μαρτίου 2026: Νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού με 1-0 στις καθυστερήσεις
- 30 Μαρτίου 2026: Νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θεσσαλία
- 30 Μαρτίου 2026: Νέο τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα
- 30 Μαρτίου 2026: Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα
- 30 Μαρτίου 2026: Η Ώρα της Γης: Η Ελλάδα έσβησε τα φώτα για το κλίμα
11 Σεπτεμβρίου 2012

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, το τελευταίο χρόνο κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης συσσωρεύτηκαν 10 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μάγματος, με αποτέλεσμα το έδαφος του ηφαιστείου να ανυψωθεί κατά 14 εκατοστά την περίοδο 2011-2012. Η συσσώρευση γινόταν για 15 περίπου μήνες και φαίνεται ότι τώρα έχει σταματήσει.
Οι μέτρησεις έγιναν με τη χρήση GPS και δορυφορικής συμβολομετρίας με ραντάρ (InSAR) από τον Ιανουάριο του 2011, όταν σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δραστηριότητα τα τελευταία 25 χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Σύμφωνα με τις μετρήσεις ολόκληρο το νησί της Σαντορίνης ανυψώθηκε 8 με 14 εκατοστά. Η ανύψωση αυτή αντιστοιχή σε όγκο 10 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, περίπου το 10 με 50% του μάγματος που συγκεντρώθηκε στις προηγούμενες μετρίου προς μικρού μεγέθους εκρήξεις, όπως αυτή του 1950. Η συσσώρευση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που παρατηρήθηκε από το 1955.
Οι ερευνητές έγραψαν στην δημοσίευση «Αν αυτός ο ρυθμός διόγκωσης συνεχιζόταν για λίγα ακόμα χρόνια, ο όγκος [του μάγματος] θα ήταν αντίστοιχος με τον όγκο προηγούμενων εκρήξεων του ηφαιστείου.» Οι ερευνητές προειδοποίησαν μάλιστα ότι «θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι η σημερινή κατάσταση ανησυχίας δεν θα οδηγήσει σε έκρηξη». Από την άλλη, η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ήταν πιο καθησυχαστική «Τα δεδομένα δεν σημαίνουν ότι επίκειται έκρηξη. Η αλήθεια είναι ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει εξασθενίσει τους τελευταίους μήνες».
Τα γεγονότα που τράβηξαν το ενδιαφέρον των γεωλόγων δεν έμειναν απαρατήρητα από τους ντόπιους, οι οποίοι είτε αντιλήφθηκαν από την μυρωδιά μεγαλύτερη έκληση αερίων ή από το θόρυβο των ποτηριών στα ράφια για τους μικροσεισμούς.
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου, με εκρήξεις τόσο μικρής έκτασης όσο και κολοσσιαίες εκρήξεις, όπως αυτή που έλαβε χώρα τον 17ο αιώνα π.Χ. και σύμφωνα με θεωρείες εξαφάνισε τον Μινωικό πολιτισμό. Η τελευταία του έκρηξη συνέβη το 1950.
Πηγές
- M.M. Parks et al. "Evolution of Santorini Volcano dominated by episodic and rapid fluxes of melt from depth". Nature, 9 Σεπτεμβρίου 2012
- "Σημαντική συσσώρευση μάγματος κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης". in.gr, 10 Σεπτεμβρίου 2012
