Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σημαντική συσσώρευση μάγματος στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Από Βικινέα

11 Σεπτεμβρίου 2012

Δορυφορική φωτογραφία της Σαντορίνης

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, το τελευταίο χρόνο κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης συσσωρεύτηκαν 10 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μάγματος, με αποτέλεσμα το έδαφος του ηφαιστείου να ανυψωθεί κατά 14 εκατοστά την περίοδο 2011-2012. Η συσσώρευση γινόταν για 15 περίπου μήνες και φαίνεται ότι τώρα έχει σταματήσει.

Οι μέτρησεις έγιναν με τη χρήση GPS και δορυφορικής συμβολομετρίας με ραντάρ (InSAR) από τον Ιανουάριο του 2011, όταν σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δραστηριότητα τα τελευταία 25 χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Σύμφωνα με τις μετρήσεις ολόκληρο το νησί της Σαντορίνης ανυψώθηκε 8 με 14 εκατοστά. Η ανύψωση αυτή αντιστοιχή σε όγκο 10 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, περίπου το 10 με 50% του μάγματος που συγκεντρώθηκε στις προηγούμενες μετρίου προς μικρού μεγέθους εκρήξεις, όπως αυτή του 1950. Η συσσώρευση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που παρατηρήθηκε από το 1955.

Οι ερευνητές έγραψαν στην δημοσίευση «Αν αυτός ο ρυθμός διόγκωσης συνεχιζόταν για λίγα ακόμα χρόνια, ο όγκος [του μάγματος] θα ήταν αντίστοιχος με τον όγκο προηγούμενων εκρήξεων του ηφαιστείου.» Οι ερευνητές προειδοποίησαν μάλιστα ότι «θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι η σημερινή κατάσταση ανησυχίας δεν θα οδηγήσει σε έκρηξη». Από την άλλη, η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ήταν πιο καθησυχαστική «Τα δεδομένα δεν σημαίνουν ότι επίκειται έκρηξη. Η αλήθεια είναι ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει εξασθενίσει τους τελευταίους μήνες».

Τα γεγονότα που τράβηξαν το ενδιαφέρον των γεωλόγων δεν έμειναν απαρατήρητα από τους ντόπιους, οι οποίοι είτε αντιλήφθηκαν από την μυρωδιά μεγαλύτερη έκληση αερίων ή από το θόρυβο των ποτηριών στα ράφια για τους μικροσεισμούς.

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου, με εκρήξεις τόσο μικρής έκτασης όσο και κολοσσιαίες εκρήξεις, όπως αυτή που έλαβε χώρα τον 17ο αιώνα π.Χ. και σύμφωνα με θεωρείες εξαφάνισε τον Μινωικό πολιτισμό. Η τελευταία του έκρηξη συνέβη το 1950.Πηγές