Σημαντικές αδυναμίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό της Ελλάδας
28 Φεβρουαρίου 2013
- 6 Αυγούστου 2020: 124 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα
- 16 Μαρτίου 2020: 331 τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα
- 27 Αυγούστου 2019: Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας έδωσε συγχαρητήρια σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία
- 6 Ιουνίου 2017: Διπλωματική κρίση στον Αραβικό Κόλπο
- 3 Ιουνίου 2017: Συλλήψεις στα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας
Την φοροεισπρακτική αδυναμία και τις σημαντικές ελλείψεις των ελληνικών υπηρεσιών καταγράφει μια αποκαλυπτική έκθεση της Τρόικα που δόθηκε στην δημοσιότητα και η οποία συντάχθηκε μετά από την τέταρτη κοινή αξιολόγηση του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τον έλεγχο των επιδόσεων διαχείρισης εσόδων και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το Υπουργείο Οικονομικών.
Oι αδυναμίες που εντοπίζονται συνοψίζονται στα εξής: Οι υπηρεσίες αιχμής, όπως η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, χαρακτηρίζονται υποστελεχωμένες. Οι περισσότεροι ελεγκτές στις ΔΟΥ δεν έχουν γραφεία και ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένας στους δύο είναι πάνω από 50 ετών. Η πολύ χαμηλή αμοιβή δεν δίνει κίνητρο στους νεοεισερχόμενους ελεγκτές και τα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι πενιχρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) ολοκλήρωσε, το 2012, 765 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών στις οποίες αντιστοιχεί συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος 16.4 δισεκατομμύρια ευρώ, από τις οποίες όμως εισπράχθηκαν τελικά μόνο 80.53 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχεί μόλις στο 0.5% των βεβαιωμένων χρεών από τους μεγάλους οφειλέτες.
Η έκθεση όμως πάει ακόμη παραπέρα δίνοντας και αυστηρές προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος όπως: να διαλυθεί το ΣΔΟΕ και να ενσωματωθεί στην Γενική Γραμματεία Εσόδων. Να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές και να διαγραφούν χρέη για όσους έχουν πτωχεύσεις. Να τιμωρείται το Δημόσιο όταν δεν επιστρέφει εγκαίρως το ΦΠΑ στους φορολογούμενους, ενώ ζητάει την πρόσληψη 1.200 επιπλέον ελεγκτών, ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το 2012 ολοκληρώθηκε μόνο το 25% των ελέγχων που είχαν προγραμματισθεί λόγω ελλείψεως ελεγκτικού προσωπικού.
Πηγές