Περιοδεία στην Λατινική Αμερική κάνει ο Πρόεδρος του Ιράν

Από Βικινέα

9 Ιανουαρίου 2012

Ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ξεκίνησε πενθήμερη περιοδεία στη Λατινική Αμερική, την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι ερμηνεύουν ως «σημάδι απόγνωσης μετά τις βαριές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης».

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έφθασε το βράδυ της Κυριακής στη Βενεζουέλα. Στο αεροδρόμιο τον περίμενε ο Αντιπρόεδρος της χώρας, Ελίας Χουάου. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ χαμογελαστός χαιρέτησε το πλήθος, αλλά δεν έκανε καμία δήλωση πριν αναχωρήσει για το ξενοδοχείο του. Την Δευτέρα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους του.

Ο Ιρανός Πρόεδρος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νικαράγουα, την Κούβα και το Εκουαδόρ. Την Παρασκευή, Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τους ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής να μην ενισχύσουν τους δεσμούς τους με το Ιράν. Εκπρόσωπος του State Department ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση του Ιράν προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει φίλους και να δημιουργήσει νέες συμμαχίες».Πηγές