Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περίπου 14.000 άνθρωποι εγκατάλειψαν τη Λιβύη

Από Βικινέα

17 Μαΐου 2011

Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 14.000 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη Λιβύη μετά την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη, έφθασαν στην Ιταλία και στη Μάλτα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δήλωσε ότι «οι πρόσφυγες προτιμούν να επιστρέψουν, παρά τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν, στη Λιβύη, καθώς δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις ακτές της Τυνησίας, λόγω συμφωνίας που έκανε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ευρωπαϊκές χώρες θα επενδύσουν στην οικονομία της Τυνησίας, αν η τελευταία βοηθήσει να σταματήσουν οι αναχωρήσεις πλοίων. Επίσης, 1.200 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από τις 25 Μαρτίου».

Παρόλο αυτά, χιλιάδες πρόσφυγες ετοιμάζονται να μεταβούν στην Ευρώπη, και η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗεΕ για τους Πρόσφυγες ζητά από τις κυβερνήσεις να δεχθούν τους πρόσφυγες. Εκτιμάται ότι πρέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για υποδοχή 6.000 ανθρώπων που βρίσκονται στα σύνορα Αιγύπτου-Τυνησίας, και άλλων 2.000 που βρίσκονται στο Κάιρο, σε αντίθεση με τις 900 θέσεις υποδοχής που είχε προβλέψει η διεθνής κοινότητα.Πηγές