Παραιτήσεις αξιωματούχων στη Λιβύη

Από Βικινέα

1 Απριλίου 2011

Ο Μούσα Κούσα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Λιβύης και έφυγε μυστικά με ελβετικό αεροπλάνο στην Τυνησία, με προορισμό το Λονδίνο. Αρχικά η κυβέρνηση της Λιβύης δήλωσε ότι αποτελεί διπλωματική αποστολή, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ο Κούσα παραιτήθηκε.

Ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργικού Γραφείου δήλωσε στην αρχή ότι «το ακούνε για πρώτη φορά», αλλά μετά επιβεβαίωσαν την πληροφορία, και προέτρεψαν και άλλους Λίβυους αξιωματούχους να παραιτηθούν από τη κυβέρνηση του Καντάφι. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι ο Καντάφι θα μείνει «μέχρι τέλους στην εξουσία». Ο Κούσα ζήτησε ασυλία από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ουίλλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι ο Κούσα δεν θα λάβει ασυλία και θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο για ανακρίσεις.

Παράλληλα, ο Αλί Αμπντάλ-Σαλάμ αλ-Τρεκί, εκπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ, δήλωσε την Πέμπτη ότι παραιτείται. Χθες, το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη. Το ΝΑΤΟ αρχίζει έρευνα για τους ισχυρισμούς ενός καθολικού επισκόπου, Τζοβάνι Μαρτινέλι, ο οποίος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στην Τρίπολη σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.Πηγές