Παραιτήθηκε από τον θρόνο της Ολλανδίας η Βεατρίκη

Από Βικινέα

30 Ιανουαρίου 2013

Η Βεατρίκη της Ολλανδίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα παραιτηθεί από τον θρόνο της χώρας στις 30 Απριλίου και πως διάδοχος της θα είναι ο πρίγκηπας Γουιλιέλμος-Αλέξανδρος.

Η Βεατρίκη ανήλθε στον θρόνο της Ολλανδίας στις 30 Απριλίου 1980 και οι Ολλανδοί δηλώνουν πως «είναι εργατική και κατάφερε να επαναφέρει τη δημοτικότητα της βασιλικής οικογένειας μετά από μια σειρά σκανδάλων». Η ίδια δήλωσε πως «στις 30 Απριλίου γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την εγκαθίδρυση του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, ενώ επίσης κλείνω τα 75 χρόνια. Γι' αυτό και θεώρησα πως τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να αποσυρθώ».

Ο γιος της, πρίγκηπας Γουιλιέλμος-Αλέξανδρος - τώρα θα είναι γνωστό ως βασιλιάς Γουιλιέλμος Δ' - ήταν γνωστός για τα ερωτικά του σκάνδαλα, αν και τη τελευταία δεκαετία σταμάτησε να μπλέκει σε σκάνδαλα και ανέλαβε την προεδρεία της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Νερό, καθώς επίσης συνεργάζεται με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αξιοσημείωτο είναι ότι θα είναι ο πρώτος άνδρας μονάρχης της Ολλανδίας μετά από 100 χρόνια.Πηγές