Νίκη του Μαρκ Ρούτε στις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας

Από Βικινέα

16 Μαρτίου 2017

Χθες διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας, τις οποίες αρκετοί αναλυτές έκριναν σημαντικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και καταμετρημένο το 93% των ψηφών, νικητής του βουλευτικών εκλογών είναι ο Μαρκ Ρούτε του κεντροδεξιού κόμματος «VVD», αν και τη δεύτερη θέση κατέλαβε το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, ο Ρούτε και το κόμμα του λαμβάνουν το 21.2%, ο Βίλντερς και το κόμμα του (PVV) λαμβάνουν το 13.1%, ενώ ακολουθούν το Κόμμα των Χριστανοδημοκρατών (CDA) με 12.6% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (D66) με 12.1%. Σ' αριθμούς εδών, τα ποσοστά μεταφράζονται ως εξής: 33 έδρες για το κόμμα του Ρούτε, 20 έδρες για το κόμμα του Βίλντερς, 19 έδρες για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και 19 έδρες για το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ρούτε δήλωσε πως «μετά την επικράτηση της πολιτικής του Brexit και της ανόδου του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία των ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε «ΟΧΙ» σ' ένα κακής ποιότητας λαϊκισμό. Φαίνεται πως το VDD θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας για τρίτη συνεχόμενη φορά». Από την πλευρά του, ο Βίλντερς συνεχάρη τον αντίπαλο του, ωστόσο, δήλωσε πως «θ' ασκήσει έντονη αντιπολίτευση αν το κόμμα του δεν συμπεριληφθή στον κυβερνητικό συνασπισμό», ενώ άσκησε κριτική για τις δηλώσεις του Ρούτε περί λαϊκισμού. «Τι σημαίνουν οι δηλώσεις περί λαϊκισμού; Υπάρχει καλός και κακός λαϊκισμός; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά [ο Ρούτε] υπονοεί πως είμαι κακός λαϊκιστής και εν μέρει ναζιστής». Κατέληξε λέγοντας πως «θα προτιμούσα να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά έχουμε εξασφαλίσει ικανοποιητικό αριθμό εδρών και το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους».

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια στον Ρούτε για τη νίκη του. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «η νίκη του Ρούτε είναι μια νίκη κατά των εξτρεμιστών», ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως «ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Ρούτε ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι». Αναλυτές θεωρούν πως η νίκη του Ρούτε ανακουφίζει τους υπέρμαχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τάσεις απόσχισης από την ένωση κερδίζουν έδαφος στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενώ έχουν ήδη οδηγήσει την Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγές