Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ολλανδίας και Ρωσίας

Από Βικινέα

1 Οκτωβρίου 2016

Διπλωματικό επεισόδιο λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες μεταξύ Ολλανδίας και Ρωσίας για τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους της «Malaysia Airlines» στην Ουκρανία το 2014, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 298 ανθρώπων, οι πλείστοι εκ των οποίων ήταν Ολλανδοί υπήκοοι.

Η έρευνα κάνει λόγο για έμμεση ευθύνη της Ρωσίας, καθώς ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος εισήχθη στην Ουκρανία από ρωσικό έδαφος και εκτοξεύθηκε από έδαφος που έλεγχαν οι αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας υπονοούμενα για την παροχή τέτοιου οπλισμού από τη Μόσχα. Η Ρωσία αντέδρασε λέγοντας πως «αυτή η έρευνα ήταν μεροληπτική και πολιτικά υποκινούμενη» και εξόργισε με τη στάση της την Ολλανδία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για να υποβάλει τη διαμαρτυρία του για τη ρωσική στάση, ενώ έγινε γνωστό πως το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα καλέσει τη Δευτέρα τον Ολλανδό πρέσβη για να «παρουσιάσει στοιχεία που θα εξηγούν τη ρωσική στάση απέναντι στα αποτελέσματα της έρευνας και πληροφορίες που αγνοήθηκαν από τους διεθνείς εμπειρογνώμονες, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Ρωσίας».
Πηγές