Πέθανε η «Κυρά των Μαρασίων»

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

20 Ιουνίου 2011

Πέθανε η «Κυρά των Μαρασίων», κατά κόσμον Βασιλική Λαμπίδου, σε ηλικία 107 ετών. Η «Κυρά των Μαρασίων» αποτελούσε σημαντική φυσιογνωμία για τη Θράκη, καθώς για 50 χρόνια ύψωνε την Ελληνική σημαία στο σπίτι της που βρισκόταν περίπου 300 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μαράσια Έβρου με τιμές εν ενεργεία αξιωματικού του Ελληνικού στρατού.

Στην κηδεία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Διδυμότειχου, ενώ την συνόδεψαν στην τελευταία της κατοικία ο Αρχηγός ΓΕΣ Φρ. Φράγκος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεκάδες στρατιώτες και οι κάτοικοι του χωριού.

Η Βασιλική Λαμπίδου γεννήθηκε το 1904 στο χωριό Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης, ενώ γνώρισε την προσφυγιά από νεαρή ηλικία, με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1921. Είχε δηλώσει, μάλιστα πως, «ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά, ήθελε να δηλώσει την ελληνικότητα του τόπου». Έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις από τον στρατό, την Ακαδημία Αθηνών και την τοπική κοινωνία, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο επισκέφθηκε το σπίτι της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.Πηγές

Bookmark-new.svg