Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Σαμαράς επέστρεψε επίσημα στα καθήκοντά του

Από Βικινέα

7 Ιουλίου 2012

Με τη δημόσια επανεμφάνιση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δύο εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση στο μάτι, στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελευταία ορκωμοσία μελών της κυβέρνησης, των κυρίων Γιάννη Στουρνάρα, Υπουργού Οικονομικών Σίμου Κεδίκογλου, Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, και Κώστα Τσιάρα Υφυπουργού Εξωτερικών, σηματοδοτήθηκε η έναρξη της πλήρους λειτουργίας της νέας κυβέρνησης.

Χωρίς επίδεσμο στο μάτι, αλλά με εμφανές πρήξιμο, ο κ. Σαμαράς ήταν χαμογελαστός και δέχθηκε τα «περαστικά» των δημοσιογράφων και όλων όσων ήταν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η πρώτη μέρα όμως του Πρωθυπουργού σφραγίσθηκε με την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλείς της Τρόικα για μία περίπου ώρα.

Παρών στη συζήτηση που χαρακτηρίστηκε αναγνωριστική ήταν και ο Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τη Δευτέρα τους ομολόγους στο Γιούρογκρουπ σ’ ένα κλίμα όχι ιδιαίτερα ευχάριστο καθώς έχει καθυστερήσει πολύ το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων λόγω των εκλογών.

Ο κ. Σαμαράς καταρχήν τόνισε στους Τροϊκανούς την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή εφαρμόζοντας όσα έχουν συμφωνηθεί, αλλά και το ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν βγαίνει και χρειάζονται αλλαγές όπως επαναλάμβανε όταν ακόμη βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στην Τρόικα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενναίο πακέτο αποκρατικοποιήσεων περισσοτέρων κι από ό,τι προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση, στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, στη φορολογική μεταρρύθμιση και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ούτε νέους φόρους.

Τέλος, στις επανειλημμένες συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη τις προηγούμενες μέρες και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων που θα αρχίσουν την Παρασκευή στην Βουλή και θα ολοκληρωθούν με την ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, την Κυριακή το βράδυ.Πηγές