Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε άμεση διερεύνηση του επεισοδίου στο Αφγανιστάν

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

12 Μαρτίου 2012

Αφγανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «ένας Αμερικανός στρατιώτης σκότωσε τουλάχιστον 16 Αφγανούς πολίτες στην επαρχία Κανταχάρ την Κυριακή», επαναφέροντας τις εντάσεις μεταξύ Καμπούλ και Ουάσιγκτον.

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, χαρακτήρισε τους πυροβολισμούς «ασυγχώρητους», ενώ ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τις «δολοφονίες εκ' προθέσεως», όπως τις χαρακτήρισε. Ο Χαμίντ Καρζάι ανέφερε ότι «εννέα από τα θύματα ήταν παιδιά και τρεις γυναίκες». Ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, χαρακτήρισε το περιστατικό «τραγικό και αποτρόπαιο». Πρόσθεσε ότι «στηρίζει το αίτημα του Υπουργού Άμυνας, Λιον Πανέτα, για άμεση διερεύνηση του επεισοδίου ώστε να βρεθεί υπόλογος όποιος είναι υπεύθυνος».

Ο Επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Χαμίντ Καρζάι ότι «η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ο δράστης έχει συλληφθεί». Ο Λιον Πανέτα τόνισε στον Αφγανό Πρόεδρο ότι «οι υπεύθυνοι παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη». Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι ο «ύποπτος παραδόθηκε μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε σε ένα χωριό στο νότιο Αφγανιστάν». Αφγανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο «Αμερικανός στρατιώτης άνοιξε πυρ σε τουλάχιστον τρία σπίτια στην επαρχία Παντζάι το πρωί της Κυριακής».

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στην «Φωνή της Αμερικής» ότι οι «δράστες ήταν αρκετοί», αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «ο ύποπτος είναι ένας». Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «έχει αναλάβει την φροντίδα των τραυματιών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο της συμμαχίας. Το κίνητρο του υπόπτου παραμένει αδιευκρίνιστο».

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά από εβδομάδες εντάσεων μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των αφγανικών, εξαιτίας της απόπειρας καψίματος αντιτύπων του Κορανίου σε αμερικανική στρατιωτική βάση.Πηγές


Bookmark-new.svg