Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Ερντογάν ζητά από τον Καντάφι να παραιτηθεί

Από Βικινέα

5 Μαΐου 2011

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέτρεψε τον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ αλ Καντάφι, να αποχωρήσει και να εγκαταλείψει τη χώρα αμέσως.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη από την Κωνσταντινούπολη ότι «ο Καντάφι έχει επιλέξει αίμα, δάκρυα και καταστροφή ενώ αγνοεί τις εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις. Ο Καντάφι θα πρέπει να αποχωρήσει για να αποτρέψει το λαό του από το να υποφέρει περαιτέρω».

Η Τουρκία υπήρξε ισχυρός σύμμαχος της Λιβυκής κυβέρνησης και είχε εκφράσει την αντίθεση της τον Μάρτιο στην επιβολή κυρώσεων ή την στρατιωτική εμπλοκή στην αφρικανική αυτή χώρα. Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι «θα απομακρύνει το προσωπικό της πρεσβείας της, η οποία ήταν μια από τις ελάχιστες διπλωματικές αποστολές που παρέμεναν στην περιοχή. Τα Ηνωμένα Έθνη απέσυραν επίσης την αποστολή τους από την Τρίπολη την Κυριακή».

Η Ιταλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για την επιβολή χρονοδιαγράμματος όσον αφορά τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη. Η Ιταλία αύξησε την παρουσία της στην διεθνή αποστολή την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας στα μαχητικά της αεροσκάφη να συμμετέχουν στις αεροεπιδρομές πάνω από την Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λούις Μορένο – Οκάμπο, δήλωσε ότι «έχει στη διάθεση του σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία για την διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη. Έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για δολοφονίες πολιτών σε διαδηλώσεις, μαζικές παράνομες συλλήψεις, βασανισμούς ανθρώπων και εξαφανίσεις».Πηγές