Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ολόκληρη η Λέσβος προστατευόμενο γεωπάρκο

Από Βικινέα

22 Σεπτεμβρίου 2012

Δορυφορική εικόνα της Λέσβου

Σύμφωνα με απόφαση της UNESCO χθες στην συνεδρίασής της στο Πόρτο, ολόκληρη η Λέσβος εντάσσεται στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, το οποίο προωθεί την διατήρηση και την προώθηση της γεωλογικής κληρονομιάς της Γης. Παλιότερα, το γεωπάρκο περιελάμβανε μόνο την περιοχή που εσωκλειόταν από τους οικισμούς Σίγρι, Άντισσα και Ερεσός, στο δυτικό τμήμα του νησιού, και είχε έκταση 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο φάκελος της επέκτασης που προστατεύει το γεωπάρκο κατατέθηκε τις 30 Νοεμβρίου 2011 από το δήμο Λέσβου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η προσπάθεια ενισχύθηκε και από άλλους φορείς και υπηρεσίες της Λέσβου, όπως η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Κ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο συντηρεί την Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, και τα μουσεία της Λέσβου.

Ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος σε δηλώσεις του είπε «Συγχαίρω τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Τσακίρη και το επιτελείο των συνεργατών μας στον δήμο, οι οποίοι προετοίμασαν τη σχετική αίτηση, το δημοτικό μας συμβούλιο, για την ομόφωνη απόφαση υποβολής της ως άνω αίτησης, καθώς και όλους τους προαναφερόμενους για την ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν. Να λοιπόν, που η μεθοδική και αγωνιστική προσπάθειά μας απέφεραν το ως άνω ευτυχές αποτέλεσμα.»Πηγές