Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Λιβύη μη επανδρωμένα αεροσκάφη
22 Απριλίου 2011
- 6 Ιουνίου 2017: Διπλωματική κρίση στον Αραβικό Κόλπο
- 5 Νοεμβρίου 2012: Νέα βομβιστική επίθεση στη Βεγγάζη
- 25 Σεπτεμβρίου 2012: Ο Στρατός της Λιβύης άρχισε να διαλύει ομάδες παραστρατιωτικών
- 9 Ιουλίου 2012: Συγχαρητήρια του Μπαράκ Ομπάμα στη Λιβύη για τις πρώτες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές
- 27 Ιουνίου 2012: Επίθεση αγνώστων στον πρόξενο της Τυνησίας στη Λιβύη
Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την χρήση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Λιβύη.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν παράδειγμα των μοναδικών στρατιωτικών δυνατοτήτων που διαθέτουν οι ΗΠΑ και με τις οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Ο Γκέιτς τόνισε ότι «η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν έχει σκοπό σε καμία περίπτωση να υποβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της συμμαχίας».
«Γιατί οι ΗΠΑ δεν αναπτύσσουν χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή», ο Γκέιτς απάντησε ότι «η αλλαγή καθεστώτος θα έρθει από τους ίδιους τους πολίτες και όχι από τις πιέσεις εξωτερικών δυνάμεων». Όπως είπε «στόχος των ΗΠΑ είναι να πλήξουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του Μουαμάρ αλ Καντάφι ώστε να είναι ευκολότερο για τους Λίβυους πολίτες να ξεσηκωθούν εναντίον του, ενώ επεσήμανε ότι πιστεύει πως σε λίγο καιρό ο Καντάφι θα είναι σημαντικά αποδυναμωμένος, τόσο στρατιωτικά, όσο και οικονομικά, εξαιτίας των διεθνών στρατιωτικών ενεργειών εις βάρος του αλλά και των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί».
Νωρίτερα, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε πως «υπάρχουν αναφορές ότι οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ αλ Καντάφι μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς κατά των ανταρτικών δυνάμεων».
Η Κλίντον δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, αλλά τόνισε ότι «παρακολουθώντας την κατάσταση στη Μισράτα φαίνεται πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε απεγνωσμένες ενέργειες στοχεύοντας πολίτες και προκαλώντας μεγάλο αριθμό θυμάτων και τραυματιών». Οι βόμβες διασποράς κατά την έκρηξη τους στέλνουν θραύσματα σε μια διευρυμένη περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο αμάχους.
Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την θλίψη της για τις απώλειες αμάχων και τόνισε ότι «είναι ιδιαιτέρως στενοχωρημένη για τους θανάτους των δύο φωτορεπόρτερ που σκοτώθηκαν στη Μισράτα».
Πηγές
[επεξεργασία]