Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης τους εξεγερμένους

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

15 Ιουλίου 2011

Αρχείο:Libya Brega rebel fighters 10 March 2011 - VOA Ittner.jpg
Λίβυοι αντικαθεστωτικοί έξω από τη Μπρέγκα, 10 Μαρτίου 2011 (φωτογραφία από Φωνή της Αμερικής).

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε, εκ μέρους της Αμερικανικής κυβέρνησης, την αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης ως την μόνη νόμιμη κυβερνητική αρχή της χώρας. Η Κλίντον πρόσθεσε πως αυτό θα βοηθήσει στο να λάβουν οι εξεγερμένοι επιπλέον οικονομική βοήθεια.

Επίσης, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει επισήμως τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς ως νόμιμη κυβέρνηση μέχρι να αναλάβει την εξουσία μια μεταβατική κυβέρνηση σε όλη τη χώρα. Δήλωσε πως ««Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο προσέφερε σημαντικές διαβεβαιώσεις σήμερα, περιλαμβανομένης της υπόσχεσης να προωθήσει μια διαδικασία δημοκρατικής μεταρρύθμισης, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι, και από γεωγραφικής και από πολιτικής πλευράς»». Νωρίτερα, οι Λίβυοι εξεγερμένοι δήλωσαν την επιθυμία τους να λάβουν κεφάλαια για τη συνέχιση του αγώνα τους, ενώ πρόσθεσαν πως δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός μέχρι την αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι επαφές των εκπροσώπων των κρατών που στήριξαν τον αγώνα εναντίον του Καντάφι στη σύνοδο της «Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη» που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία δεν παρευρέθηκαν, αν και προσκλήθηκαν, οι αποστολές της Κίνας και της Ρωσίας, ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ συνεχίζονται, καθώς ο διεθνής οργανισμός ζητά την συμμετοχή περισσότερων αεροσκαφών. Η Μεγάλη Βρετανία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και έστειλε στη Λιβύη 4 αεροσκάφη τύπου Tornado, ενώ είχε στείλει στο παρελθόν άλλα 12 αεροσκάφη.Πηγές

Bookmark-new.svg