Οικονομική βοήθεια προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Από Βικινέα

4 Μαρτίου 2013

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, μετά από επίσκεψη στο Κάιρο, όπου δεσμεύτηκε για νέα οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την w:Αίγυπτο.

Ο Τζoν Κέρι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, w:Μοχάμεντ Μόρσι, την Κυριακή, και προσέφερε άμεση οικονομική βοήθεια 190 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου βοήθειας ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων που αποσκοπεί στην σταθεροποίηση της διχασμένης χώρας και στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ο Τζoν Κέρι πρόσθεσε επίσης ότι «η Ουάσιγκτον θα δώσει επιπλέον 60 εκατομμύρια για την δημιουργία ταμείου επιχειρηματικότητας για την στήριξη των επιχειρηματιών και των νέων».

Από τη πλευρά του, ο Μοχάμεντ Μόρσι διαβεβαίωσε τον Τζoν Κέρι ότι «το Κάιρο θα εφαρμόσει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την σταθεροποίηση της χώρας» και υποσχέθηκε πως «θα ολοκληρώσει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για πακέτο δανείων ύψους 4.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων». Ο Υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου δήλωσε την Κυριακή ότι «πιστεύει πως η συμφωνία με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί πριν τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο».

Πάντως, βιαιότητες ξέσπασαν και πάλι τη Κυριακή το βράδυ στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου οι διαδηλωτές που απαιτούν μεταρρυθμίσεις, συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφάλειας και πυρπόλησαν τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα. Επίσης, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία στην πόλη Πόρτ Σαΐντ. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τις συγκρούσεις και δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν».Πηγές