Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ογδόντα οι νεκροί απ' την στρατιωτική επιχείρηση στην Αλγερία

Από Βικινέα

21 Ιανουαρίου 2013

Αλγερινοί αξιωματούχοι, στις τελευταίες δηλώσεις τους, ανέφεραν ότι «η στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη εγκατάστασης φυσικού αερίου και την απελευθέρωση ομήρων που κρατούσαν εκεί Ισλαμιστές ένοπλοι είχε σαν αποτέλεσμα 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και αρκετοί από τους ομήρους».

Αξιωματούχοι που πραγματοποίησαν έρευνα στο κτήριο την Κυριακή, το οποίο ανήκε σε εταιρεία εξόρυξης φυσικού αερίου, βρήκαν άλλες 25 σωρούς, αλλά όπως υποστηρίζουν, «είναι τόσο παραμορφωμένοι που δεν είναι σε θέση ακόμα να πουν εάν ανήκουν σε εξτρεμιστές ή σε όμηρους».

Οι Ειδικές Δυνάμεις του Αλγερινού Στρατού συνέλαβαν πέντε εξτρεμιστές κατά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Αλγερίας μετέδωσε ότι «οι απαγωγείς εκτέλεσαν επτά ομήρους κατά την διάρκεια της επιχείρησης των στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ οι στρατιώτες σκότωσαν 11 απαγωγείς». Ωστόσο, άγνωστος αριθμός ανταρτών και ομήρων είχαν σκοτωθεί νωρίτερα, ενώ ορισμένοι όμηροι είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν. Οι ένοπλοι είχαν καταλάβει το κτηριακό συγκρότημα την Τετάρτη.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε την Κυριακή σε ισλαμιστική ιστοσελίδα, ο επικεφαλής των ενόπλων, Μοκχτάρ Μπελμοκχτάρ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση για λογαριασμό της Αλ Κάιντα, λέγοντας ότι «η επιχείρηση της απαγωγής πραγματοποιήθηκε από 40 ενόπλους που προέρχονταν από μουσουλμανικές και δυτικές χώρες». Όπως ο ίδιος ανέφερε, «η επίθεση ήταν απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Γαλλία στο Μάλι εναντίον ανταρτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα».Πηγές