Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλγερία: Απαγωγές ξένων πολιτών απ' την Αλ Κάιντα

Από Βικινέα

17 Ιανουαρίου 2013

Στην Αλγερία, ένοπλοι Ισλαμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, απήγαγαν 41 άτομα που εργάζονταν σε εργοστασιακό συγκρότημα φυσικού αερίου στην περιοχή ως απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Γαλλία στο Μάλι.

Εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στην Μαγκρέμπ ανέφερε ότι «μεταξύ των ομήρων είναι και επτά Αμερικανοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι Βρετανοί, Γάλλοι, Γιαπωνέζοι και Νορβηγοί».

Ο Εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα, Ουμάρ Ουλντ Χαμάχα, ανέφερε την Τετάρτη ότι «αν η Αμερική θέλει να βοηθήσει τη Γαλλία στο Μάλι, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες. Η Γαλλία έχει κηρύξει πόλεμο και οι υπόλοιπες δυτικές χώρες θα έχουν πρόβλημα εάν η ανάμειξη συνεχιστεί».

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, χαρακτήρισε τις απαγωγές τρομοκρατικές ενέργειες. Όπως είπε, «οι ΗΠΑ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Αλγερίας, Νταχού Ουλντ Καμπλία, ανέφερε ότι «η χώρα του δεν θα διαπραγματευτεί με τρομοκράτες». Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «η Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται σε επαφή με τον Πρωθυπουργό της Αλγερίας, Αμπντελμαλέκ Σελάλ».

Οι εξτρεμιστές απήγαγαν τα άτομα κατά την διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησαν την Τετάρτη σε εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου, οι οποίες εν μέρει ανήκουν στην βρετανική εταιρεία BP.
Πηγές