Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι

Από Βικινέα

20 Οκτωβρίου 2011

Ο Μουαμάρ Καντάφι.

Ο πάλαι ποτέ ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι είναι νεκρός, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μετά την κατάληψη της Σύρτης.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος δήλωσε πως «έχει φθάσει η ώρα οι Λίβυοι να δημιουργήσουν μία νέα, ενωμένη Λιβύη». Ο Τζιμπρίλ πάντως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δήλωσε πως ο γιος του Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάμ θα εγκαταλείψει τη Σύρτη μετά από αυτοκινητοπομπή. Αξιοματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δήλωσε πως η σορός του Καντάφι θα μεταφερθεί σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας. Τα αίτια θανάτου του Καντάφι δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Αμφισβητείται, επίσης, και η τύχη του άλλου γιου του Καντάφι Μοτασίμ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε πως ο θάνατος του Μουαμάρ Καντάφι «σηματοδοτεί μια ιστορική μετάβαση στη Λιβύη» ενώ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρόμπαϊ «Ο υποτιθέμενος θάνατος του Μουάμαρ Καντάφι σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής δεσποτισμού και καταπίεσης, υπό το καθεστώς των οποίων υπέφερε για πολύ καιρό ο λιβυκός λαός. Σήμερα η Λιβύη μπορεί να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της και να αγκαλιάσει ένα νέο δημοκρατικό μέλλον». Αντίστοιχα, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Αλάν Ζουπέ δήλωσε πως «είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, η αρχή της δημοκρατίας και της επανασύστασης της Λιβύης».

Ο Μουαμάρ Καντάφι ανέλαβε την εξουσία ύστερα από πραξικόπημα που ανέτρεψε τον βασιλιά Ιντρίς το 1969, ενώ ο θάνατός του σηματοδοτεί και το τέλος του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης.Πηγές