Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές του Βερολίνου, πανωλεθρία οι Φιλελεύθεροι

Από Βικινέα

19 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Κλάους Βόβεραϊτ.

Σημαντική νίκη πέτυχε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με τον Κλάους Βόβεραϊτ να επανεκλέγεται για άλλη μια φορά, συμπληρώνοντας 10 χρόνια στη θέση του δημάρχου του Βερολίνου, καθώς συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξης του 28.5% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των προηγούμενων εκλογών, που συγκέντρωσε 30.8%.

Δεύτερο αναδείχθηκε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, καθώς εμφανίστηκε ενισχυμένο από τις προηγούμενες εκλογές, αφού συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξης του 23.2% (από το 21.3% των προηγούμενων εκλογών). Αρκετά ενισχυμένο εμφανίστηκε και το κόμμα των Πρασίνων που συγκέντρωσε το 17.5% των ψήφων (από το 13.1%), ενώ η Αριστερά σημείωσε πτώση 1.9%, συγκεντρώνοντας το 11.5% των ψήφων.

Οι εκλογές αυτές θα μείνουν στην ιστορία για δύο λόγους: ο πρώτος είναι η κατακόρυφη πτώση των ευρωσκεπτικιστών Φιλελευθέρων, ενός κόμματος που συνεργάζεται έντονα με το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, που από το 7.6% των προηγούμενων εκλογών έπεσε μόλις στο 1.8%, μένοντας έτσι χωρίς εκπροσώπηση στο τοπικό κοινοβούλιο. Ο δεύτερος λόγος είναι η σπουδαία νίκη του Κόμματος των Πειρατών, το οποίο βασίστηκε στο αντίστοιχο σουηδικό και στηρίζει τη διαφάνεια στο διαδίκτυο και τις ατομικές ελευθερίες, που συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξης του 9%, κερδίζοντας έτσι για πρώτη φορά έδρα σε τοπικό κοινοβούλιο.

Ο νικητής των εκλογών Κλάους Βόβεραϊτ δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις τόσο με τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και με τους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «επιστέγασμα μιας καλής εκλογικής χρονιάς για το κόμμα». Οι Χριστιανοδημοκράτες εξέφρασαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, ενώ ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι το κόμμα του βρίσκεται σε «φάση περισυλλογής», δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν θα αλλάξουν γνώμη για τη θέση τους ως προς το ευρώ. Ο πρόεδρος των Πράσινων Τζεμ Έτσντεμιρ δήλωσε πως «στη Γερμανία δεν υπάρχει πλειοψηφία για την αντι-ευρωπαϊκή γραμμή των Φιλελευθέρων», ενώ η πρόεδρος της Αριστεράς δήλωσε ότι «το κόμμα πρέπει να αναλύσει αυτοκριτικά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα».Πηγές