Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Πολωνία απαιτεί αποζημίωση από τη Γερμανία για τις ζημιές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Από Βικινέα

5 Σεπτεμβρίου 2017

Η Πολωνία διαμήνυσε μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Βιτόλντ Βαστσικόφσκι, ότι θ' απαιτήσει 1 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη Γερμανία για τα εγκλήματα που διέπραξε και τις ζημιές που προκάλεσε κατά την εισβολή και κατοχή της Πολωνίας στα πλαίσια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Προς το παρόν δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Γερμανίας.

Ο Βαστσικόφσκι δήλωσε πως «πρέπει να βρεθεί τρόπος να τονωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες επισκιάστηκαν από την επιθετικότητα της Γερμανίας το 1939, ενώ ταυτοχρόνως έχουν μείνει αρκετά άλυτα θέματα». Η Κυβέρνηση της Πολωνίας έχει άρει το ψήφισμα του 1953 από την κομμουνιστική ηγεσία της χώρας, το οποίο έλεγε πως η χώρα δεν θ' απαιτήσει πολεμική αποζημίωση από τη Γερμανία.

Ο Υπουργός Αμύνης της Πολωνίας, Αντονι Μακιέρεβιτς, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας πως «προσπαθούν να σβήσουν την τύχη των Πολωνών από την ιστορική μνήμη της Ευρώπης». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η γερμανική εισβολή και κατοχή οδήγησε στον θάνατο 6 εκατομμυρίων Πολωνών (οι μισοί εκ των οποίων ήσαν Εβραίοι), ενώ μεγάλο μέρος της Βαρσοβίας καταστράφηκε. Συνολικά, οι ζημιές ανέρχονται στα 1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγές[επεξεργασία]