Κυρώσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας

Από Βικινέα

14 Ιουνίου 2017

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια μέσου της Κομισιόν, θα προβεί σε νομικές διαδικασίες εις βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, καθώς οι χώρες αυτές αρνήθηκαν να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Η Ευρώπη θεωρεί πως οι συμφωνίες ποσόστωσης είναι δεσμευτικές, ενώ οι κατηγορούμενες χώρες θεωρούν αυτές τις συμφωνίες άδικες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποστείλει επίσημη επιστολή στις κατηγορούμενες χώρες και θα απαιτήσει τη συμμόρφωση τους με τις συμφωνίες ποσόστωσης των προσφύγων, αλλά θα προβεί σε κυρώσεις (οικονομικής φύσεως) αν οι χώρες δεν συμμορφωθούν. Οι συμφωνίες ποσόστωσης αφορούν τους πρόσφυγες που κατάγονται από τη Μέση Ανατολή και βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία και απαιτούν από κάθε χώρα να δεχθεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό προσφύγων για να ανακουφιστούν η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η Κεντροδεξιά της Πολωνίας δηλώνει πως «το προσφυγικό θέμα είναι πρόβλημα άλλων χωρών, όχι της Πολωνίας. Πρέπει να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε παρά να επιβάλλουμε σε μερικά κράτη αποφάσεις άλλων κρατών, τα οποία θέλουν να απαλλαγούν από τα προβλήματά τους χωρίς να υπολογίζουν τα προβλήματα άλλων χωρών». Ο Κόνραντ Σιμάνσκι, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας και Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε πως «αυτή η υπόθεση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διαίρεση της Ευρώπης» και συμφώνησε πως οι αποφάσεις περί ποσόστωσης δεν είναι ορθές, ενώ δήλωσε πως «η Πολωνία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα επιχειρήματά της στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παρόμοια στάση διατηρεί και η Τσεχία.
Πηγές