Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας

Από Βικινέα

22 Ιουλίου 2011

Λίγο μετά τις 22:00 της Πέμπτης οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης ύστερα από 7.5 ώρες διαπραγματεύσεων κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πακέτο στήριξης-χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ελλάδα.

«Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή επιτυχία. Η απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το ευρωπαϊκό και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βάν Ρμπέι, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, «Είμαστε περήφανος λαός και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να εφαρμόσουμε τις αλλαγές μας», είπε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέντευξη τύπου, προηγήθηκε ο Πρόεδρος Βαν Ρομπέι, που δήλωσε φανερά ευχαριστημένος ότι «Δεν έπρεπε να αφήσουμε την κρίση να γίνει επικίνδυνη και τους φόβους των επενδυτών για ντόμινο. Σήμερα δείξαμε ότι όταν οι Ευρωπαίοι λένε ότι θα κάνουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν το Ευρώ και την Ευρωζώνη, το εννοούν». Ο Βαν Ρομπέι ανακοίνωσε και το σχήμα που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος δημιουργώντας ανάχωμα και για άλλες κρίσεις στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι «έχουμε πλέον ένα αξιόπιστο πακέτο που αφορά την Ελλάδα και μόνο την Ελλάδα και περιλαμβάνει τα εξής βασικά. Νέο δάνειο, μείωση των επιτοκίων στο 3,5% και των προηγουμένων δανείων, παράταση επιμήκυνση του χρέους μέχρι και τα 15 αλλά και 30 χρόνια και οικειοθελή παρέμβαση των ιδιωτών, αποκλειστικά για την Ελλάδα».Πηγές