Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ψήφισε η Αμερικανική Γερουσία

Από Βικινέα

2 Δεκεμβρίου 2011

Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα μέτρο που προβλέπει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος.

Με 100 ψήφους υπέρ, οι Γερουσιαστές ενέκριναν την Πέμπτη το βράδυ το μέτρο που στοχεύει στην απομόνωση του Ιράν και στην αποδυνάμωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Το μέτρο αποκόπτει από την αμερικανική αγορά όλες τις επιχειρήσεις ή οικονομικές οντότητες που έχουν δοσοληψίες με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.

Πάντως το μέτρο έχει να αντιμετωπίσει τώρα περαιτέρω εμπόδια στα πλαίσια της πολύπλοκης αμερικανικής νομοθετικής διαδικασίας, ενώ ο Λευκός Οίκος επέκρινε τις κυρώσεις λέγοντας ότι «θα μπορούσαν να τιμωρήσουν συμμάχους των ΗΠΑ και να υποσκάψουν διεθνή υποστήριξη για τις προσπάθειες κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

Νωρίτερα τη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «180 Ιρανοί αξιωματούχοι και εταιρείες θα επηρεαστούν από τα νέα μέτρα. Συμφωνήθηκε επίσης να μελετηθούν μελλοντικά μέτρα κατά του συστήματος μεταφορών και των ζωτικών ενεργειακών τομέων του Ιράν».Πηγές