Νέα υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor's

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

14 Ιουνίου 2011

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά τρεις βαθμίδες, δηλαδή από Β σε τρία C, λέγοντας ότι η χώρα είναι πιθανόν να χρεοκοπήσει μέσα στον επόμενο χρόνο, λόγω του τεράστιου χρέους της. Ένα χρόνο μετά το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οργανισμοί αυτοί εξετάζουν και δεύτερο τέτοιο πακέτο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Standard and Poor's οι Ευρωπαίοι φαίνονται ολοένα πλησιέστερα στο να ζητήσουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είτε με ανταλλαγές ομολόγων, είτε με παράταση του χρόνου ωρίμανσης τους, γεγονός που κατά ουσία φέρνει στην διαδικασία και ιδιώτες επενδυτές. Από την πλευρά της η Ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι η Standard and Poor's δεν έλαβε υπόψιν της τις δεσμεύσεις της Ελλάδας να συμμορφωθεί με τις συμπεφωνημένες της υποχρεώσεις, καθώς και την αποφασιστικότητα όλων των Ελλήνων να παραμείνουν μέσα στην Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, δύο Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, ο Τζον Κόρνιν από το Τέξας και ο Ντέηβιντ Βίττερ από τη Λουιζιάνα, με επιστολή τους ζητούν από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αντιταχθεί στην χορήγηση νέου πακέτου στήριξης της Ελληνικής οικονομίας μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην επιστολή τους οι δύο Γερουσιαστές αναφέρουν ότι η Αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιτίθενται σε δάνεια προς χώρες που δεν έχουν πιθανότητες να τα αποπληρώσουν.Πηγές


Bookmark-new.svg