Μπαράκ Ομπάμα: Η διπλωματία αποτελεί κύρια επιλογή αυτή την στιγμή για Ιράν

Από Βικινέα

5 Μαρτίου 2012

O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε την δέσμευσή του ότι θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής αναμέτρησης, για να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα. Πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε στην Ισραηλοαμερικανική Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων (AIPAC) στην Ουάσιγκτον την Κυριακή, ότι «προτιμά το θέμα να επιλυθεί μέσω της διπλωματίας».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι «ήδη υπάρχουν πολλές αναφορές για πόλεμο με τον Ιράν» και επεσήμανε τέτοιες συζητήσεις «είναι προς όφελος της Τεχεράνης γιατί αυξάνουν τις τιμές του πετρελαίου, στο οποίο βασίζεται η Ιρανική Κυβέρνηση για την χρηματοδότηση του πυρηνικού της προγράμματος». Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε «ότι τώρα δεν είναι η ώρα για θεαματικές κινήσεις, αλλά είναι καιρός για αύξηση πίεσης και διατήρηση μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας κατά της απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν».

Από τη πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε ικανοποίηση για το σχόλιο του Μπαράκ Ομπάμα ότι «θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Επίσης ο Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε ικανοποίηση για την θέση του Αμερικανού Προέδρου ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να μπορεί να αμυνθεί ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή».Πηγές