Μεγάλη πτώση σημείωσε η ισοτιμία του ιρανικού εθνικού νομίσματος

Από Βικινέα

2 Οκτωβρίου 2012

Ιστοσελίδες που παρακολουθούν τις διακυμάνσεις στην τιμή του εθνικού νομίσματος στο Ιράν αλλά και ορισμένοι χρηματιστές λένε ότι «το περσικό ριάλ έχασε περίπου 17% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Δευτέρα και αυτό θεωρείται έκδηλη ένδειξη ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης βλάπτουν την ιρανική οικονομία».

Η νέα ισοτιμία, με βάση την οποία ανταλλάσσεται το ριάλ στην μαύρη αγορά, είναι περίπου 34.500, σε σύγκριση με την ισοτιμία των 29.600 ριάλ ανά δολάριο, που ίσχυε την Κυριακή.

Το ιρανικό εθνικό νόμισμα χάνει σταθερά την αξία του φέτος καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτειναν τις οικονομικές κυρώσεις που αποβλέπουν στο να πιέσουν την Τεχεράνη να σταματήσει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου. Το Ιράν λέει πως «το πυρηνικό πρόγραμμά του στοχεύει μόνον σε ειρηνικούς σκοπούς», αλλά δυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι «το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συγκαλυμμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη ατομικών όπλων».

Οι κυρώσεις της Δύσης έχουν περιστείλει την δυνατότητα του Ιράν να εξάγει πετρέλαιο, που είναι και η κύρια εισοδηματική πηγή του και να έχει οικονομικές δοσοληψίες με άλλα κράτη. Τα μέτρα κατά της Τεχεράνης έχουν περιορίσει δραστικά τα αποθέματα του Ιράν σε ξένο συνάλλαγμα και δρομολογήσει επίπονες προσπάθειες από μέρους περσικών επιχειρήσεων για την εξασφάλιση δολαρίων στην μαύρη αγορά, ώστε να μπορούν να αγοράζουν προϊόντα από το εξωτερικό. Το Ιράν αντιμετωπίζει επίσης υψηλό πληθωρισμό και συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα ανεργίας.

Στην Ουάσιγκτον, η Εκπρόσωπος του State Department, Βικτώρια Νούλαντ, δήλωσε την Δευτέρα ότι «η πτώση της τιμής του ριάλ καταδεικνύει την επιτυχία που έχουν οι συνεχιζόμενες διεθνείς πιέσεις στην ιρανική οικονομία».Πηγές