Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μέρκελ:Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ

Από Βικινέα

29 Ιανουαρίου 2012

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ιούλιος 2010

Την εκτίμησή της ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ διατύπωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild.

Ανέφερε επίσης ότι η ίδια δεν θα δεχτεί ποτέ μια αποχώρηση από το ευρώ, δηλώνοντας: «Έχω πει επανειλημμένα ότι αν αποτύχει το ευρώ, θα έχει αποτύχει η Ευρώπη, διότι το ευρώ υπήρξε ένα αποφασιστικό βήμα προς την βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό το βήμα δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω χωρίς σοβαρότατες συνέπειες και μεγάλο ρίσκο. Αυτό εγώ δεν πρόκειται να το κάνω διότι ιδιαίτερα εμείς οι Γερμανοί έχουμε πολύ επωφεληθεί από το ευρώ».

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις αυτές, ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη συζήτηση», ήταν η δήλωσή του κυβερνητικού εταίρου της καγκελαρίου στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διακρίνει τη δυνατότητα αύξησης της ανάπτυξης σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε συνολικά την οικονομία της ευρωζώνης, τόνισε στο Νταβός η κα Λαγκάρντ, ενώ κάλεσε τις 17 χώρες του κοινού νομίσματος να οικοδομήσουν ένα ισχυρό τείχος προστασίας για να μη μεταδοθεί η κρίση χρέους.Πηγές