Κρίση στον ξενοδοχειακό τομέα στην Ελλάδα

Από Βικινέα

22 Νοεμβρίου 2011

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, «το 2011 έκλεισαν πανελλαδικά τουλάχιστον 80 ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ τα δωμάτια που αφαιρέθηκαν από το συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό ανέρχονται σε 1.500».

Μιλώντας για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης, τόνισε ότι «τα ξενοδοχεία που έκλεισαν ήταν μικρές μονάδες που επλήγησαν από το μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, καθώς το κόστος ήταν δυσβάσταχτο για αυτές».

Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα για τα ξενοδοχεία, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, «είναι και οι ενοικιάσεις αυτόνομων κατοικιών που πραγματοποιούνται από ιδιοκτήτες που δεν είναι οι ίδιοι ξενοδόχοι λειτουργώντας ουσιαστικά παράνομα».

Ο Γιώργος Τσακίρης εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος και εκτίμησε ότι «το επόμενο διάστημα αναμένεται κύμα λουκέτων στα ξενοδοχεία της επικράτειας». Συμπλήρωσε δε πως «μόνο εφέτος στην Αθήνα έχουν ήδη χαθεί περίπου 2.000 κρεβάτια».

Όπως εξηγούν οι ξενοδόχοι, «τα περισσότερα ξενοδοχειακά κτήρια ανήκουν σε Ταμεία ή Κοινωφελείς Οργανισμούς, που αρνούνται να αποδεχθούν μείωση ενοικίου, μολονότι πρόσφατα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν μείωση».



Πηγές