Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταδίκη της Βορείου Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από Βικινέα

16 Σεπτεμβρίου 2017

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καταδίκασε εκ νέου την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, θεωρώντας πως «αυτή η εκτόξευση αποτελεί σκανδαλώδης και προκλητική ενέργεια», ζητώντας από τη Βόρεια Κορέα να «παύσει άμεσα τις εκτοξεύσεις πυραύλων».

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως «η χώρα μου διαθέτει ακόμα ισχυρές στρατιωτικές επιλογές για ν' αντιμετωπίσει το βαλλιστικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας». Κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα πως «για ακόμα μια φορά, έδειξε πλήρη περιφρόνηση απέναντι στους γείτονες της και στους κανόνες της διεθνούς ασφάλειας».

Ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Τσούι Τιανκάι, κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να σταματήσει να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις, θεωρώντας πως «οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν περισσότερα». Από την πλευρά του, ο Ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, δήλωσε πως «η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται ν' αποκτήσει πυρηνικά όπλα [παρά το εμπάργκο που της επεβλήθηκε] μ' απώτερο σκοπό την ισορροπία δυνάμεων με τις ΗΠΑ, ώστε ουδείς Αμερικανός να τολμήσει να εκτοξεύσει απειλές εις βάρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας».