Ιράν: Συλλήψεις δεκάδων δημοσιογράφων διεθνών ειδησεογραφικών οργανισμών

Από Βικινέα

29 Ιανουαρίου 2013

Το Ιράν συνέλαβε δεκάδες δημοσιογράφους που κατηγορήθηκαν ότι συνεργάζονται με διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς που διαθέτουν προγράμματα στα Περσικά.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Ιράν μετέδωσαν τη Δευτέρα ότι «οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν εργάζονταν για 6 διαφορετικούς διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και 5 καθημερινών και εβδομαδιαίων εφημερίδων, καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων ILNA». Οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι είχαν διασυνδέσεις με αντι-επαναστατικά μέσα ενημέρωσης, όρος που η Τεχεράνη χρησιμοποιεί συχνά όταν αναφέρεται σε συνεργασίες με μήντια στο εξωτερικό.

Πάντως, ο Υπουργός Πολιτισμού του Ιράν δήλωσε ότι «οι κατηγορίες σε βάρος των δημοσιογράφων δεν σχετίζονται με τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες». Μια μέρα πριν την σύλληψη τους, ορισμένοι από τους δημοσιογράφους είχαν συμμετάσχει σε συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο του Ιράν και ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί.

To Διοικητικό Συμβούλιο Διεθνών Ειδησεογραφικών Εκπομπών, το λεγόμενο BBG, στο οποίο ανήκει και η Φωνή της Αμερικής, σε ανακοίνωση του καταδικάζει «τις επαναλαμβανόμενες απειλές κατά των μέσων ενημέρωσης στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης και της καταδίωξης μελών των οικογενειών δημοσιογράφων, της φίμωσης του διαδικτύου και των παρεμβολών στο δορυφορικό σήμα ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών».Πηγές