Η Ρωσία τίθεται κατά της επιβολής κυρώσεων στο Ιράν
12 Ιανουαρίου 2012
- 17 Φεβρουαρίου 2025: Τριμερής συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για Συρία
- 17 Φεβρουαρίου 2025: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά Ρωσίας, Ιράν και Βορείου Κορέας
- 17 Φεβρουαρίου 2025: Το Ιράν αναπτύσσει το βαλλιστικό πρόγραμμά του
- 17 Φεβρουαρίου 2025: Νέος γύρος συνομιλίων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
- 17 Φεβρουαρίου 2025: Απογοήτευση ΗΠΑ για αποτυχία επίσκεψης της ΔΥΑΕ στο Ιράν
Η Ρωσία τίθεται κατά της επιβολής κυρώσεων στο Ιράν, αν και η Τεχεράνη προχωρά στον εμπλουτισμό ουρανίου, κάτι που σύμφωνα με τις δυτικές δυνάμεις έχει στρατιωτικό χαρακτήρα.
«Η επιβολή νέων κυρώσεων υποσκάπτει την ενότητα της Ομάδας των 6 (ομάδα διεθνών μεσολαβητών για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν), ενώ μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν θα είναι βαρύ λάθος. Οι συνέπειες μιας τέτοιας επιχείρησης θα είναι οι πιο σοβαρές και μακροπρόθεσμες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμκόφ.
«Εξάλλου, η επιβολή κυρώσεων δεν θα ενισχύσει τις προσπάθειες που γίνονται για να μην διαδοθούν πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Δεκέμβριο επιπρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να βάλει έμπαργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου.
Πηγές
- "Αντίθεση η Ρωσία στην επιβολή πετρελαϊκών κυρώσεων στο Ιράν". Καθημερινή, 11 Ιανουαρίου 2012
- "ΥΠΕΞ: Η Ρωσία είναι εναντίον των πετρελαϊκών κυρώσεων εναντίον του Ιράν". Φωνή της Ρωσίας, 11 Ιανουαρίου 2012