Η Ελληνική συμφωνία χρέους καθυστερεί καθώς οι συνομιλίες διακόπησαν

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

22 Ιανουαρίου 2012

Ο Τσαρλς Νταλάρα, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), μιας ομάδας πίεσης που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές, που δάνεισαν στην Ελληνική Κυβέρνηση 47 δις ευρώ, δεν έχει προς ώρας καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία για το βασικό επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η Ελλάδα. Ο Τσαρλς Νταλάρα έχει αναχωρήσει από την Αθήνα αεροπορικώς, ενώ οι συνομιλίες διεκόπησαν.

Η Αθήνα αγωνιά να πετύχει μια συμφωνία πριν την συνάντηση των Υπουργών των χωρών μελών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, πράγμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση τις απαραίτητες τυπικές διαδικασίες και εγκρίσεις για να χορηγηθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση βοήθειας, ύψους περίπου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό θα αποτρέψει μια άτακτη χρεωκοπία καθώς 14.5 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων καθίστανται ώριμα τον Μάρτιο. Εντούτοις, οι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο ότι «οι συνομιλίες έχουν αναβληθεί για μερικές ημέρες».

Ένας εκπρόσωπος τύπου του IIF δήλωσε ότι ο Κος Νταλάρα «ταξίδεψε στο Παρίσι για μια από καιρό ανειλημμένη κοινωνική του υποχρέωση και η αναχώρησή του "σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τις συνομιλίες"». Οι συνομιλίες σημειώνουν "ουσιαστική" πρόοδο, είπε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι ο Κος Νταλάρα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και μπορεί να επιστρέψει στην Αθήνα ανά πάσα στιγμή.

Cquote1.svg Κανένας δεν περιμένει μια αποτυχία στις συνομιλίες, καθώς κάτι τέτοιο θα διόγκωνε το εύρος της αφερεγγυότητας. Θα ήταν πάντως βολικό να υπάρξει θετική έκβαση αυτή την εβδομάδα, λόγω της διαρκούς παρουσίας της Τρόικας στην Αθήνα. Cquote2.svg

Είναι γνωστό ότι οι επενδυτές έχουν αποδεχθεί απώλειες στο κεφάλαιο των ομολόγων έως και 70%, γι' αυτό τον λόγο ζητούν το νέο κουπόνι να έχει επιτόκιο γύρω στο 4,25% κατά μέσο όρο, σημείο στο οποίο προέκυψε διαφωνία.

Πάντως η ελληνική πλευρά μέσω αξιωματούχου της δήλωσε ότι «περιμένουμε να εξευρεθεί μια λύση τις προσεχείς ημέρες» και ότι «κανένας δεν περιμένει μια αποτυχία στις συνομιλίες, καθώς κάτι τέτοιο θα διόγκωνε το εύρος της αφερεγγυότητας. Θα ήταν πάντως βολικό να υπάρξει θετική έκβαση αυτή την εβδομάδα, λόγω της διαρκούς παρουσίας της Τρόικας στην Αθήνα.»

Η Ελλάδα χρειάζεται μια γενναία μείωση του συσσωρευμένου χρέους της επειδή δεν μπορεί να εξέλθει από την κρίση σε μια εύλογη περίοδο χρόνου. Η χώρα κατηγορήθηκε ότι «ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της πριν να μπει στο ευρώ, αλλά οι δημόσιες δαπάνες εκτοξεύτηκαν μετά την είσοδό της. Η ευρεία φοροδιαφυγή ήταν εκείνη που βοήθησε να διαπιστωθεί ότι ο ισολογισμός της χώρας βρέθηκε υπό μια πρόσθετη πίεση όταν η οικονομική κρίση κτύπησε το 2008», αναφέρει το δημοσίευμα της The Telegraph.Πηγές

Bookmark-new.svg