Η Ελλάδα παραμένει ενδιάμεσος σταθμός και προορισμός της παράνομης διακίνησης ατόμων

Από Βικινέα

28 Ιουνίου 2011

Οι ΗΠΑ αύξησαν σημαντικά, από 13 σε 23, τον αριθμό των χωρών που δεν τηρούν τα διεθνώς αποδεκτά μέτρα και σταθμά για την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης ατόμων. Ο Λίβανος, η Λιβύη, η Βενεζουέλα και διάφορες αφρικανικές χώρες είναι μεταξύ εκείνων που προστέθηκαν στον κατάλογο των χειρότερων παραβατών, σύμφωνα με την νέα σχετική έκθεση του State Department, που μόλις κυκλοφόρησε.

Η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι «όλες οι χώρες μπορούν και πρέπει να πράξουν περισσότερα για την εξάλειψη του αποκρουστικού φαινομένου, κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε, κάπου 27 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο στην πλεκτάνη των εμπόρων ανθρώπινης δουλείας».

Στην νέα έκθεση του State Department η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στην κατηγορία δύο, στην οποίαν βρίσκονται χώρες που είναι τόσο ενδιάμεσος σταθμός όσο και τόπος προορισμού για τις γυναίκες και τα παιδιά που διακινούνται παράνομα για σεξουαλική εκμετάλλευση και για άνδρες, γυναίκες και παιδιά που υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία.

Κατά την έκθεση, η Ελληνική κυβέρνηση και μη κυβερνητικοί οργανισμοί λένε πως οι γυναίκες θύματα της διακίνησης προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Νιγηρία και την Κεντρική Ασία. Το 90% των παράνομων μεταναστών της Ευρώπης μπαίνουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Ελλάδας, κάτι το οποίο και προκαλεί πρόσθετες προκλήσεις στις Ελληνικές αρχές για την εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος. Θύματα της κατηγορίας καταναγκαστικής εργασίας που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα προέρχονται κυρίως από την Αλβανία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Μολδαβία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία και την Μπανγκλαντές. Τα άτομα αυτά υποχρεώνονται να προσφέρουν χειρωνακτική εργασία σε αγρούς και σε οικοδομές.

Σύμφωνα με την έκθεση του State Department, η Ελληνική κυβέρνηση δεν εκπληρώνει πλήρως το μίνιμουμ των προϋποθέσεων για την εξάλειψη της παράνομης διακίνησης ατόμων αλλά καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να πετύχει τον στόχο αυτό. Στις εισηγήσεις που κάνει η επιτροπή για την Ελλάδα περιλαμβάνεται η λήψη πρόσθετων μέτρων για την βελτίωση της επιτυχίας των προσπαθειών καταστολής του τράφικινγκ και η ταχύτερη προσαγωγή υπευθύνων για διακίνηση στην δικαιοσύνη.



Πηγές