Η Ελλάδα επιδιώκει δίχρονη παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής

Από Βικινέα

15 Αυγούστου 2012

«Η Ελλάδα επιδιώκει δίχρονη παράταση στο τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής που έχει υιοθετήσει και που έχει ως στόχο την βελτίωση της δανειακής της βιωσιμότητας και την επιστροφή στην ανάπτυξη», ισχυρίζονται οι Financial Times επικαλούμενοι έγγραφο που έχει περιέλθει στα χέρια τους.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να εξειδικεύσει την πρόταση κατά τη διάρκεια συνομιλιών που αναμένεται να έχει την επόμενη εβδομάδα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Το θέμα παραμένει στην επιφάνεια καθώς η Ελλάδα αγωνίζεται να βρει άλλα €11.5δις περικοπών σε έξοδα – ποσό που ισούται με το 5% του εθνικού προϊόντος – περικοπές που θα τεθούν σε εφαρμογή τη διετία 2013 και 2014 υπό το τρέχον μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Το σχέδιο χρονικής επιμήκυνσης προτείνει μια πιο αργή προσαρμογή με τις περικοπές να μοιράζονται σε βάθος τετραετίας και μέχρι το 2016, και με το έλλειμμα να μειώνεται ετησίως κατά 1.5 τοις εκατό του ΑΕΠ αντί για 2.5 που ισχύει με βάση την τρέχουσα συμφωνία.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλούνται οι Financial Times «η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ, καθώς η μείωση του ελλείμματος θα είναι μικρότερη από τον αρχικό σχεδιασμό». Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από υφιστάμενο δάνειο από το ΔΝΤ ή από εκδόσεις νέων ομολόγων και όχι από μια νέα Ευρωπαϊκή στήριξη. Επίσης η χώρα μας ευελπιστεί την αναβολή της αποπληρωμής του πρώτου δανείου προς ΔΝΤ-ΕΕ πέραν του 2020.

Εντούτοις η υπομονή των δανειστών δείχνει να εξαντλείται και μια άλλη κόντρα μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου πιθανότατα να αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τις αγορές. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόσθετων δανείων προς την Αθήνα και ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός Γερμανών πολιτικών φλερτάρουν με την ιδέα της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Γιάννης Μουρμούρας:η μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για εφέτος ύφεση, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7%, δικαιολογεί το αίτημα παράτασης.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και την δήλωση του Γιάννη Μουρμούρα, κύριου οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, που δήλωσε ότι «η μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για εφέτος ύφεση, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7%, δικαιολογεί το αίτημα παράτασης».

Παίρνοντας αποστάσεις από το δημοσίευμα ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «Για την κ. Μέρκελ και για όλη την κυβέρνηση, αυτό που ισχύει είναι το 'μνημόνιο κατανόησης' όπως αυτό συνήφθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ)», ενώ πρόσθεσε ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν την σύνταξη της οριστικής έκθεσης της Τρόικας στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο.



Πηγές