Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Αίγυπτος θα ξαναζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Από Βικινέα

31 Δεκεμβρίου 2012

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι «θα ξεκινήσει [τον Ιανουάριο] συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για επείγουσα δανειοδότηση της χώρας, καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει, ενώ η ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος με το δολάριο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας οχταετίας».

Ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χεσάμ Καντίλ, ανέφερε την Κυριακή ότι «η αιτηθείσα οικονομική βοήθεια ύψους 4.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μικρή σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας», ωστόσο, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ανέφερε ότι «η βοήθεια του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου είναι σημαντική για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την οικονομία της χώρα του».

Η Κυβέρνηση της Αιγύπτου είχε αναστείλει τις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις αρχές του μήνα, καθώς προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών της που αντιτίθονταν στο νέο σύνταγμα της χώρας που συνέταξαν οι Ισλαμιστές σύμμαχοι του Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνταν παράλληλα με δημοψήφισμα που διεξάγονταν στη χώρα και βάση του οποίου τελικά εγκρίθηκε το νέο σύνταγμα.

Ομάδες φιλελεύθερων πολιτών που αντιτίθενται στο νέο σύνταγμα απέρριψαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ως μη νόμιμα, υποστηρίζοντας ότι «η συμμετοχή του κόσμου στην διαδικασία ήταν πολύ μικρή, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για απάτες».Πηγές