Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Άγκελα Μέρκελ επέκρινε τις άδειες και τα συστήματα συνταξιοδότησης των χωρών της Νοτίου Ευρώπης

Από Βικινέα

18 Μαΐου 2011

Η Μέρκελ σε παλαιότερη φωτογραφία

H καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε τις άδειες εργασίας και τα συνταξιοδοτικά συστήματα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, που θεωρεί υπερβολικά γενναιόδωρες, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο της Τετάρτης 18 Μαΐου. «Χρειαζόμαστε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία να σταματήσουν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από ό, τι στη Γερμανία, καθώς όλοι καταβάλλουν περίπου την ίδια προσπάθεια. Αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε η Μέρκελ την Τρίτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του συντηρητικού κόμματος CDU του στην μικρή πόλη Meschede, στα δυτικά της χώρας.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ορισμένοι να έχουν πολλές διακοπές και άλλοι πολύ λίγες, μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει» πρόσθεσε στα σχόλια που αναφέρθηκαν από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Ούτε η καγκελάριος ούτε τα κεντρικά του κόμματος CDU ήταν σε θέση το πρωί της Τετάρτης για την επιβεβαίωση αυτών των δηλώσεων, που όμως σε μεγάλο βαθμό επαναλαμβάνονται στον Τύπο και για τις οποίες το Spiegel ανέφερε την Τετάρτη ότι ενδέχεται το θέμα να ξυπνήσει οργή στις θιγόμενες χώρες.

Η Γερμανία είχε υποστηρίξει το αίτημα δανεισμού, το περασμένο έτος για να βοηθήσει την Ελλάδα, αντιμέτωπη με μια δημόσια γνώμη απρόθυμη να στηρίξει τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης. Το Βερολίνο είχε εγκρίνει τελικά την υποστήριξη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας και πρόσφατα της Πορτογαλίας. Η Μέρκελ υπογράμμιζε ότι οι λόγοι είναι η ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας της, καθώς και του όφελους που απορρέει γι'αυτήν από το ενιαίο νόμισμα. Όμως, στις τάξεις της πλειοψηφίας του συντηρητικού CDU και του φιλελεύθερου FDP, ο θυμός πλέον στρέφεται ενάντια στους μηχανισμούς παροχής βοήθειας που καλούν τον Γερμανό φορολογούμενο να συνεισφέρει περαιτέρω.Πηγές