Ηνωμένα Έθνη: Το Αφγανιστάν πρέπει να εφαρμόσει νομοθεσία κατά της βίας εναντίον γυναικών

Από Βικινέα

8 Μαρτίου 2012

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή βοήθειας στο Αφγανιστάν και η αντίστοιχη υπηρεσία για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, προέτρεψαν την Τετάρτη την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να εφαρμόσει στην ολότητα της και άμεσα την νομοθεσία για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.

Η Τζορτζέτ Γκανόν, Διευθύντρια της εν λόγω υπηρεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε ότι «όσο οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια γίνονται αντικείμενα βίας στο Αφγανιστάν, δεν μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική και βιώσιμη πρόοδος για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα».

Η Τζορτζέτ Γκανόν πρόσθεσε ότι «η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως η συμμετοχή τους στα κοινά, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής τους στην διαδικασία ειρήνης και συμφιλίωσης και στις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την εργασία, προϋποθέτει όχι μόνο γραπτές νομικές εγγυήσεις, αλλά και την άμεση εφαρμογή του νόμου».

Η έκκληση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Γυναίκα και μια ημέρα μετά την στήριξη του Προέδρου Καρζάι για τον «κώδικα διαγωγής» που εκδόθηκε από ομάδα κληρικών. Ο κώδικας που εξέδωσε το Συμβούλιο Ουλεμά επιτρέπει στους συζύγους να ξυλοκοπούν τις γυναίκες τους και ενθαρρύνει τον διαχωρισμό των δύο φύλων.Πηγές