Ευρωπαϊκή βοήθεια για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα

Από Βικινέα

2 Σεπτεμβρίου 2012

Το ποσό των 85.000.000 ευρώ θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013 για την αντιμετώπιση της παράνομης λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με δήλωση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιο Παπανικολάου. Την απάντηση αυτή έδωσε σε σχετική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Συγκεκριμένα, οι πόροι για την Ελλάδα κατανέμονται ως εξής:

  • Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων: 42.5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ταμείο Επιστροφής: 35.3 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων: 3.2 εκατομμύρια. ευρώ.
  • Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών: 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, έχει ήδη ειδοποιήσει την Ελλάδα ότι για την δημοσιονομική περίοδο που άρχισε το 2007 και λήγει το 2013 υπάρχουν ακόμη αναξιοποίητα κονδύλια από αυτά τα τέσσερα ταμεία τα οποία αθροιστικά μπορεί να φθάνουν και τα 322 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γεώργιος Παπανικολάου το επισημαίνει ακόμη στην δήλωσή του: «Είναι σαφές πως η ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης απαιτεί και πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προσφέρονται για αυτό τον σκοπό και που ξεπερνούν συνολικά τα 320 εκατομμύρια ευρώ».

Σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με όλους τους εμπλεκομένους φορείς πάρθηκαν αποφάσεις για ορισμένα νέα μέτρα που θα μπορέσουν ίσως να υλοποιηθούν με αυτά τα χρήματα. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, «μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι η απόκτηση νέων πλωτών μέσων, η απόκτηση ελικόπτερου που θα πραγματοποιεί συνεχείς πτήσεις πάνω από το Αιγαίο, καθώς και η απόκτηση πλοίου ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων».Πηγές