Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επτά νέοι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ θα ανοίξουν στην Αθήνα

Από Βικινέα

9 Φεβρουαρίου 2012

Σε λειτουργία θα τεθούν τους επόμενους 12 μήνες οι επτά νέοι σταθμοί του Μετρό προς Ελληνικό, Ανθούπολη και Χαϊδάρι, μετά την απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Υπενθυμίζεται ότι στους σταθμούς εκκρεμούσε η εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης, λόγω της εμπλοκής της σύμβασης της Αττικό Μετρό με τη Siemens για την προμήθειά του.

Οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εκπροσωπώντας τα κόμματά τους, έδωσαν το «πράσινο φως» στην Κυβέρνηση να άρει την εκκρεμότητα, που υφίσταται από τον Ιούνιο του 2009, καθώς ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης διαβεβαίωσε ότι «νομικά η σύμβαση δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Ο Μάκης Βορίδης, υπενθύμισε μάλιστα πως «αν δεν υπογραφεί η σύμβαση, οι συνέπειες (απώλεια εσόδων, απένταξη έργων, πρόσθετο κόστος, διακοπή δανειοδότησης) για το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι τεράστιες».

Ο Αρμόδιος Υπουργός τόνισε ακόμη πως «η υλοποίηση της σύμβασης είναι μονόδρομος για τον επιπρόσθετο λόγο ότι από τη μη λειτουργία των σταθμών αυτών απεμπολούνται έσοδα 65 εκατομμύρια ετησίως». Ως προς το πολιτικό ζήτημα, την ύπαρξη του οποίου αναγνώρισε, σημείωσε ότι «βρίσκεται στα χέρια του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος βρίσκεται σε εντατική συνεννόηση με τη Siemens στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της βλάβης που υπέστη το Δημόσιο και για τα ποσά που σχετίζονται μ' αυτή».

Ο Μάκης Βορίδης, σημείωσε τέλος, ότι «η μη λειτουργία των επτά νέων σταθμών σημαίνει μείον 160.000 επιβάτες ημερησίως και απώλειες περίπου 185.000 ευρώ ημερησίως. Αφ' ενός έχουμε λιγότερα έσοδα για το σημαντικό αυτό μέσο από την στιγμή που είναι έτοιμοι οι επτά σταθμοί και αφʼ ετέρου μεγαλύτερη επιβάρυνση στο κυκλοφοριακό και το περιβάλλον».Πηγές