Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επεισόδια πραγματοποιούνται γύρω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο

Από Βικινέα

11 Σεπτεμβρίου 2011

Επεισόδια ξέσπασαν από νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο. Τρία άτομα σκοτώθηκαν σε συμπλοκές αστυνομικών-διαδηλωτών, ενώ ένας άνθρωπος υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 1049 τραυματίες.

Παράλληλα, Ισραηλινό αεροπλάνο παρέλαβε τον πρέσβη του Ισραήλ Γιτζάκ Λεβανόν και την οικογένειά του από το αεροδρόμιο του Καΐρου, καθώς και το διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας πλην του πρόξενου και του αναπληρωτή του πρέσβη, οι οποίοι θα παραμείνουν στην πρεσβεία προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της πρεσβείας. Αφορμή των διαδηλώσεων ήταν ο θάνατος 5 Αιγυπτίων στρατιωτών στα σύνορα με το Ισραήλ, κατόπιν επίθεσης των Ισραηλινών αρχών. Οι διαδηλωτές κατέρριψαν το προστατευτικό τείχος γύρω από την πρεσβεία και εισέβαλαν μέσα στο κτήριο. Επίσης, κατέβασαν τη σημαία του Ισραήλ και την αντικατέστησαν με τις σημαίες της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ κατέστρεψαν και διπλωματικά έγγραφα.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Ισάμ Σαράφ συγκάλεσε μια κυβερνητική ομάδα κρίσης ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πληροφοριών Οσάμα Χασάν Χαϊκάλ, η Αίγυπτος «θα λάβει νομικά μέτρα ώστε να προσαχθούν οι κρατούμενοι και όσοι διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται [στην επίθεση] σε έκτακτη δίκη για την ασφάλεια του κράτους». Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ ζήτησε, μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας, από τον Αμερικανό ομόλογό του Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μέση Ανατολή Ντένις Ρος. Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κάιρο.Πηγές