Ελλάδα: Σε δόσεις η δόση από την τρόικα
9 Ιουλίου 2013
- 6 Αυγούστου 2020: 124 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα
- 16 Μαρτίου 2020: 331 τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα
- 27 Αυγούστου 2019: Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας έδωσε συγχαρητήρια σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία
- 6 Ιουνίου 2017: Διπλωματική κρίση στον Αραβικό Κόλπο
- 3 Ιουνίου 2017: Συλλήψεις στα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας
Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας συμφώνησαν να προχωρήσουν σε εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά τις προβλέψεις για τα οικονομικά της χώρας.
Η Ελλάδα ζητούσε την εκταμίευση της δόσης, ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το πακέτο διάσωσης που της έχει χορηγηθεί προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η χώρα να δηλώσει αδυναμία ικανοποίησης των οικονομικών υποχρεώσεων της. Ωστόσο, οι υπουργοί οικονομικών των χωρών – μελών της ευρωζώνης που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να καταβληθούν τα χρήματα σε δόσεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Τα μέλη της τρόικα αποφάσισαν ότι η υπερχρεωμένη Ελλάδα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς προς την υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιήσει. Η χώρα βρίσκεται για έκτη χρονιά σε ύφεση και οι δανειστές της υποστηρίζουν ότι υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά την προοπτική της σε οικονομικό επίπεδο.
Πριν από την συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών, η αποστολή της τρόικα στην Αθήνα ήρθε σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές να τεθούν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2013 προκειμένου να εκταμιευτούν τα χρήματα της επόμενης δόσης.
Χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, ορισμένοι απ’ τους οποίους απειλούνται με απόλυση τους επόμενους μήνες, βγήκαν την Δευτέρα στους δρόμους της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν για τις προγραμματισμένες περικοπές δαπανών.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει τα εξής:
«Κλιμάκια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την αποστολή επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων “ad referendum” με τις ελληνικές αρχές, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του.
Η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, με προοπτική τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.
Αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013-2014, καθώς και πρωτογενή ισορροπία κατά το τρέχον έτος. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της υγείας. Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος ακίνητης περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας υπόκεινται σε μεταρρυθμίσεις, ενώ ενισχύεται η αυτονομίας και η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης. Επίσης, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή μηχανισμών κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού, και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους. Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιλαμβανομένης της πώλησης δύο ενδιάμεσων τραπεζών και της ολοκλήρωσης της στρατηγικής τους για ένα τραπεζικό σύστημα τεσσάρων πυλώνων.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της προσαρμογής και την ανάπτυξη. Η αποστολή συζήτησε επίσης με τις αρχές την πρόοδο όσον αφορά στην ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ άλλων, μέσω στοχοθετημένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, με την υποστήριξη της ΕΕ, καθώς και προγράμματος για την παροχή, στους ανασφάλιστους, πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει την απαραίτητη νομοθεσία για τη στήριξη του οικονομικού της προγράμματος και θα καταθέσει σύντομα στο Κοινοβούλιο ένα πολυνομοσχέδιο. Οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν επίσης υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομικές ενέργειες, προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους κατά τις προσεχείς ημέρες. Η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων δεν προβλέπει προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια και την τροφοδοσία, αλλά αυτό το σημαντικό για τις αρχές ζήτημα θα παραμείνει υπό συζήτηση με αξιωματούχους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ»
Πηγές