Ελλάδα: Πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

7 Μαΐου 2012

Στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, το κεντροδεξιό της Νέας Δημοκρατίας συγκέντρωσε την πλειοψηφία των ψήφων, δεν συγκέντρωσε, όμως, αρκετές για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Συγκεκριμμένα, η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά συγκέντρωσε το 18.89% των ψήφων που αντιστοιχεί σε 108 έδρες στο Κοινοβούλιο. Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 16.76% που αντιστοιχεί σε 52 έδρες. Τρίτο κόμμα το μέχρι πρότεινος κεντροαριστερό κυβερνών κόμμα Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) του Ευάγγελου Βενιζέλου με ποσοστό 13.20% που αντιστοιχεί σε 41 έδρες. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε το νεοσύστατο δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου με ποσοστό 10.59% που αντιστοιχεί σε 33 έδρες.

Πέμπτο κόμμα ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Κ.Κ.Ε.) της Αλέκας Παπαρήγας με ποσοστό 8.48% που αντιστοιχεί σε 26 έδρες. Στην έκτη θέση το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής με ηγέτη τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, που κερδίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του έδρες στο Κοινοβούλιο, με ποσοστό 6.97% που αντιστοιχεί σε 21 έδρες. Τέλος, έβδομο κόμμα αναδείχτηκε η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη με ποσοστό 6.10% που αντιστοιχεί σε 19 έδρες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα κόμματα υπέρ του μνημονίου, ενώ στράφηκαν σε κόμματα των άκρων.Πηγές

Bookmark-new.svg