Ελλάδα: Αύξηση της παιδικής θνησιμότητας

Από Βικινέα

19 Νοεμβρίου 2012

Από τη χρονιά που η Ελλάδα εισήλθε σε κατάσταση οικονομικής ύφεσης, η παιδική θνησιμότητα ανέβηκε στο 3.8%, από 2.7% που ήταν πριν την κρίση. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτη που διεξάγεται από δίκτυο Ευρωπαίων καθηγητών για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτά τα απαισιόδοξα στοιχεία ήταν αναμενόμενα για την επιστημονική κοινότητα.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «οι οικονομικές κρίσεις έχουν πάντα σημαντικές επιπτώσεις στη βρεφική θνησιμότητα και στο προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού. Η διεθνής εμπειρία το επιβεβαιώνει. Στη Ρωσία, για παράδειγμα, καταγράφηκε αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και μείωση του προσδόκιμου ζωής μετά το 1989, την περίοδο της περεστρόικα, με την μετάβαση από το κομμουνιστικό σύστημα στην ελεύθερη αγορά. Τότε επήλθε τεράστιο σοκ στην κοινωνία. Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε τέσσερα ως πέντε χρόνια, λόγω του αλκοολισμού, της αύξησης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ψυχικών διαταραχών».

Όσο «πέφτει» το ακαθάριστο κατά κεφαλή εισόδημα τόσο αυξάνεται και η βρεφική θνησιμότητα, σημειώνουν οι ερευνητές, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο συγκεκριμένος δείκτης δεν συνδέεται με την επάρκεια των υπηρεσιών υγείας σε μια χώρα».Πηγές