Ελλάδα: Αντιπαράθεση Υπουργείου Οικονομικών και πρατηριούχων καυσίμων για το πετρέλαιο θέρμανσης

Από Βικινέα

16 Οκτωβρίου 2012

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων με θέμα τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα οι πρατηριούχοι να δηλώσουν ότι «δεν θα πωλήσουν πετρέλαιο, ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσουν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση».

Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στη εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ζητούν να «εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων».

Σε ότι αφορά την τιμή του πετρελαίου, αναμένεται να ξεπεράσει το 1.35 ευρώ το λίτρο, βάζοντας φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ήδη, πολλά νοικοκυριά έχουν στραφεί σε εναλλακτικές - και φθηνότερες - μορφές θέρμανσης. Επίσης, σε πολλές πολυκατοικίες οι ένοικοι έχουν αποφασίσει φέτος το χειμώνα να μην γίνει χρήση της κεντρικής θέρμανσης και το κάθε σπίτι να ζεσταίνεται αυτόνομα είτε με τζάκια είτε με άλλους τρόπους.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως «οι παραγγελίες πετρελαίου φέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρσι (καθώς η τιμή θα είναι ακριβότερη κατά 40%)» και υπολογίζουν ότι «από τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο 2.000 πρατήρια».Πηγές